Wat doet een CRM manager

Een freelance CRM (Customer Relationship Management) manager is verantwoordelijk voor het beheren en optimaliseren van de relatie tussen een bedrijf en zijn klanten. Hieronder volgt een opsomming van de taken die een freelance CRM manager typisch in zijn of haar pakket heeft, met daarbij de bijbehorende verantwoordelijkheden:

 1. CRM Systeembeheer:

  • Verantwoordelijkheid: Zorgdragen voor de inrichting, het onderhoud, en de optimalisatie van het CRM-systeem. Dit houdt in dat de software naar behoren werkt en dat de data erin correct en up-to-date is.
 2. Data-analyse en rapportage:

  • Verantwoordelijkheid: Het monitoren en analyseren van klantdata om inzichten te verkrijgen in klantgedrag, koopgewoonten, en klanttevredenheid. Op basis van deze inzichten worden rapportages gemaakt die het management kunnen helpen bij het nemen van beslissingen.
 3. Segmentatie van de klantendatabase:

  • Verantwoordelijkheid: Klanten indelen in verschillende segmenten of categorieën op basis van bepaalde criteria (bijv. aankoopgeschiedenis, demografische gegevens) om gerichte marketing- of communicatie-initiatieven te ontwikkelen.
 4. Opzetten en beheren van klantcommunicatie:

  • Verantwoordelijkheid: Het ontwerpen, implementeren en monitoren van klantcommunicatiestrategieën, zoals e-mailmarketing, nieuwsbrieven, en klantenfeedbackloops.
 5. Klanttevredenheidsonderzoeken:

  • Verantwoordelijkheid: Het ontwikkelen, uitvoeren en analyseren van klanttevredenheidsonderzoeken om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke punten van de organisatie vanuit het oogpunt van de klant.
 6. Training en ondersteuning:

  • Verantwoordelijkheid: Zorgen dat het personeel van het bedrijf bekend is met het CRM-systeem en hoe het te gebruiken, en hen ondersteunen bij vragen of problemen.
 7. Integratie met andere systemen:

  • Verantwoordelijkheid: Het waarborgen van een naadloze integratie van het CRM-systeem met andere bedrijfssystemen, zoals verkoopplatforms of marketingtools.
 8. Blijven bijwerken van CRM kennis:

  • Verantwoordelijkheid: Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van CRM, zowel wat betreft software als best practices, om het CRM-systeem en de bijbehorende strategieën te blijven verbeteren.
 9. Stakeholdermanagement:

  • Verantwoordelijkheid: Samenwerken met verschillende afdelingen binnen het bedrijf, zoals verkoop, marketing en klantenservice, om te zorgen dat het CRM-systeem en de CRM-strategieën optimaal bijdragen aan de doelstellingen van het bedrijf.
 10. Klantretentiestrategieën:

  • Verantwoordelijkheid: Strategieën ontwikkelen om klanten te behouden en de klantlevenscyclus te verlengen, wat leidt tot een hogere klantwaarde voor het bedrijf.

Taken en verantwoordelijkheden van een freelance CRM manager kunnen variëren afhankelijk van de branche, de grootte van het bedrijf en de specifieke behoeften van de organisatie. Dit is iets wat we per project bespreken. We kaderen taken af en geven aan dacht aan een specifiek onderdeel binnen het CRM management.

Benieuwd naar wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? 

Ook interessant?

mijn diensten

B2B sales Automatisering & AI Expertise

Duik in de wereld van B2B automatisering met onze speciaal ontwikkelde diensten. Met meer dan 15 jaar ervaring in e-commerce en sales bieden we de volgende kernoplossingen

Salesproces Optimalisatie

Transformeer je verkoopprocessen door knelpunten te identificeren en geautomatiseerde oplossingen te implementeren

Leadgeneratie & Segmentatie

Gebruik de kracht van AI in combinatie met jouw creativiteit om b2b leads te genereren, te segmenteren en om te zetten in trouwe klanten

CRM & Applicatie-integratie

Integreer je bedrijfsapplicaties naadloos om een uniforme en datagestuurde klantbeleving te creëren.

Training & Workshops

Breng je team up-to-date met de nieuwste inzichten, tools en strategieën in B2B automatisering en AI.

Freelance ecommerce manager

Ik coördineer content en development teams, implementeer marketing automation tools en optimaliseer de gebruikerservaring over alle digitale touchpoints.

Freelance CRM manager

De waarde van effectief CRM-beheer is enorm. Ik help je met structureren, segmenteren en automatiseren. Met als resultaat een effectieve standaard.

Freelance Growth Hacker

Ik faciliteer snelle groei voor bedrijven, producten of diensten. In de dynamische (startup)omgeving ben ik gericht op het behalen van snelle resultaten met beperkte middelen, gebruikmakend van creatieve en kostenefficiënte marketingmethoden.

Training & Workshops

Breng je team up-to-date met de nieuwste inzichten, tools en strategieën in B2B automatisering, AI, CRM, of Online marketing.

Een training op maat voor jou organisatie.

Mijn diensten

Freelance diensten

Flexibel inzetbaar met een helder plan gericht op resultaat.