Ecommerce-manager | Shopify Partner

Dè Headless Shopify Expert


  • Wat is Headless Shopify?
  • De voor en nadelen van Headless Shopify
  • De functies van Headless Shopify
  • Wat kost Headless Shopify?
  • De keuze & conclusie

 

Wat is Headless Shopify?

Headless. De letterlijke vertaling “Zonder hoofd”. Niet verstandig, zal je misschien denken…
Toch is Headless ecommerce een bijzonder flexibele en slimme manier van ontwikkelen. Waarom? Komt ie.

Wat je in feite doet is, je trekt de voorkant – de zichtbare gebruikersinterface / voorkant / frontend – los van de – onzichtbare / achterkant / backend – en vervolgens gebruik je slimme koppelingen (API’s) om deze voor en achterkant met elkaar te verbinden.

Omslachtig? Nee in tegendeel.

Door de voor en de achterkant van elkaar los te trekken ontstaat er een flexibele laag die je kan verbinden met heel veel andere systemen. Zo kan je een selectie maken van de beste systemen en deze verbinden met je Shopify Shop.

Er ontstaat een soort stekkerdoos. Iedere applicatie vult een gat in deze stekkerdoos. Alles staat hierdoor met elkaar in verbinding. En iedere applicatie heeft zijn eigen taak.



FRONTEND < – > API < – > BACK-END



De voor en de nadelen

Zoals gezegd zorgt een Headless omgeving ervoor dat je flexibiliteit toevoegt aan je e-commerce landschap. Een maatwerk omgeving die helemaal is afgestemd op jouw organisatie. Geen Monoliet (één grote applicatie) maar een een flexibele laag met meerdere, vaak kleinere applicaties, met ieder zijn eigen taken. (Ook wel microservices genoemd).

De voordelen van een Headless Aanpak in Shopify.


Betere performance.

Een betere performance zorgt voor een betere ervaring voor gebruiker en eigenaar. Presteert een service niet of niet goed, dan kan je deze “microservice applicatie” sneller en beter optimaliseren of opschalen. Omdat je de frontend lostrekt van de achterkant, hoeft deze veel minder “bagage” mee te nemen. Hierdoor is de voorkant vele malen sneller geworden. Een direct voordeel voor gebruiker maar ook Google zal dit waarderen…


Beter te onderhouden

Doordat de verschillende applicaties, en in ons geval; Frontend en Shopify Admin, los van elkaar draaien kan je deze ook beter onderhouden. Je kan heel gericht aan de slag en onderhoud plegen of uitbreidingen toevoegen.


Duurzamer

Je kan makkelijker doorgroeien. Iedere applicatie is op zichzelf een onderdeel en kan vanuit die gedachte verder worden doorontwikkeld. Iedere applicatie heeft zijn eigen ontwikkelteam. Die is verantwoordelijk en ontwikkeld door. Je pakt 1 onderdeel aan in de keten. (en niet noodgedwongen alles tegelijk)


Verschillende talen (multi lingual)

Door de voorkant van de achterkant los te trekken ben je ook in staat een eigen Multi lingual structuur te maken. De frontend is verantwoordelijk voor de scheiding in taal en land. Shopify PLUS heeft in dit geval enkel de taak om de juiste producten en data te tonen op de juiste frontend.

Door deze flexibele laag ontstaat ook de mogelijkheid om makkelijker meerdere verschillende stores (met eigen producten) vanuit 1 Shopify PLUS omgeving te hosten.


Voorbeeld: Je hebt 2 merken, de één verkoopt fotografie spullen, de ander bouwartikelen.
Je wilt niet de maandelijkse kosten hebben van 2 x een Shopify PLUS maar wel de technische voordelen. Je kan dan besluiten om alles vanuit 1 achterkant te beheren. (één PLUS omgeving) Vervolgens de producten te koppelen aan de juiste voorkant op basis van hun ID of categorienaam. De transactionele emails pak je op dezelfde manier aan, deze onderscheiden zich van de inhoud en bepaalde regels die je instelt.


Zo kan je dus 2 webstores vanuit 1 Shopify Backend Managen.

Wel goed om af te wegen of de business rules niet teveel van elkaar verschillen. Als dat zo is, dan zal je teveel uitzonderingen moeten bedenken. Dit zal je per situatie moeten bekijken.


Nadelen

Er zitten nadelen aan een Headless omgeving. Er zijn meer interacties tussen de applicaties en dat zorgt voor meer communicatie en onderwater processen.

Hoewel, dit is een situatie die zich vooral voordoet bij een microservice landschap binnen een grotere organisatie. Niet in MKB e-commerce landschappen.

Er is vaak een duidelijk overzicht van de verschillende applicaties en hun taken.


De functies van Shopify PLUS headless en waarom hiervoor kiezen.

Zo kiezen wij voor Shopify PLUS. We gebruiken dan de slimme en robuuste eigenschappen van de achterkant van Shopify en de flexibele frontend bouwen we in Javascript. Desgewenst maken we gebruik van een CMS. Hierdoor is er ineens veel bewegingsvrijheid in het aanpassen van de voorkant vanuit een “editor”.
Naast de flexibiliteit en de snelheid die je terugkrijgt voor de investering in Shopify PLUS Headless, zijn er specifieke voordelen van de Shopify Plus op te noemen:


Geavanceerde API:
Hiermee maak je verbinding en deze API geeft je de mogelijkheid om slimme verbindingen te leggen tussen de applicaties. Ook is de snelheid van deze API beter ip het PLUS platform. Er kunnen dus meer requests worden verwerkt in een kortere tijd.

Shopify Flow:
Een eigen personal assistent. Flow neemt taken uit handen, kan processen automatiseren en zorgt dat jij sneller en effectiever je shop kan beheren. Een mooie en krachtige tool.

Verkoop en Discount opties:
Een uitgebreide en krachtige kortingscode machine die werkelijk alle mogelijke opties aanbiedt om je klant te verleiden om tot aankoop over te gaan.

Rapportages:
Veel uitgebreide rapportages en dashbaords helemaal toegespitsts op jouw e-commerce omgeving. Door deze overzichten weet je goed wat werkt en wat minder. Stuur bij en optimaliseer rendementen door data te gebruiken. Direct uit Shopify PLUS.

Backend gebruiksvriendelijk en snel:
Dat zegt genoeg toch? De backend is snel, overzichtelijk en biedt alle mogelijkheden die je nodig hebt om een shop te laten groeien.


Wat kost Headless Shopify dan?

Na een goede afweging te hebben gemaakt ben je van mening dat Shopify PLUS Headless “the way to go” is. Wat ons betreft altijd een goede keuze. Maar vergis je niet in de kosten.

Voor het bouwen van een Headless Shopify PLUS omgeving zijn we al gauw 200 uur verder. Er moet namelijk een geheel op maat voorkant worden gebouwd en deze moet stap voor stap worden verbonden met de achterkant. Ook is het soms zo dat Apps die je in het verleden gebruikte, verbouwd of opnieuw gebouwd moeten worden, omdat ze niet meer werken. Heb je specifieke business rules, zijn er separate transactionele emails nodig, moet er via Oauth gekoppeld worden met een andere gebruikers database?

Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat je met Shopify PLUS minimaal 200 uur nodig hebt. Heb je veel maatwerk wensen, zijn er meerdere applicaties die verbonden moeten worden, dan zal de prijs stijgen.


Een Shopify PLUS headless omgeving begint bij ongeveer 17.000 euro.



De keuze & conclusie

Ben jij toe aan een écht nieuwe stap in e-commerce. Wil je flexibel en helemaal van deze tijd? Ben je bereid om te investeren en de vaste kosten van 2000 dollar per maand te dragen? Wil je écht een verschil maken? Ga dan voor Shopify PLUS Headless.


Financieel: Doorgaans is het pas interessant om vanaf 800K omzet per maand over te stappen naar Shopify PLUS. Dit komt omdat de transactiekosten dan lager uitvallen dan wanneer je zou kiezen voor een Shopify ADVANCED of BASIC omgeving. Dit is een rekensom die je dus per case zal moeten maken.

Toch is het verstandig om een ambitie te hebben en je niet direct te laten tegenhouden door de relatief hoge kosten per maand.

Maak je nog geen 800K per maand aan omzet maar mis je wel die functies?
Of maak je op dit moment gebruik van een Magento omgeving en wil je overstappen naar iets nieuws? Dan ben je waarschijnlijk al wel gewend om hoge bedragen per maand te betalen. De hostingkosten zijn vaak bij Woocommerce en vooral Magento 1 en 2 hoog per maand en stijgen al boven die 2000 dollar uit. En dan heb je je onderhoudskosten nog…

Kortom: Je Total Cost of Ownership zal lager liggen bij Shopify. Hier is al vaker over geschreven.


Ben jij klaar voor Shopify PLUS headless? Neem dan contact met ons op en we gaan graag in gesprek.

Klant cases

Mingokids Lightspeed - Shopify migratie

In 2020 - Mingokids.com

Vanwege de overstap van Lightspeed naar Shopify heeft Ecommerce-manager.nl Mingokids geholpen met de migratie.

Shopify_plus_ecommerce-manager.nl

Contact 

 

      [email protected]

 

 085.1307481

 
 

 

Schrijf je in en blijf op de hoogte