Een vergelijking tussen 2 populaire webshop systemen. Shopify & Woocommerce
Shopify: 800.000 + installaties wereldwijd. En exponentieel aan het groeien! Saas oplossing.
Woocommerce: een plugin bovenop het grootste CMS van de wereld; WordPress. Daarmee is Woocommerce groter dan Shopify, maar dat zegt niets over de kwaliteit. Lees verder en we leggen uit wat de voor en nadelen zijn.
Webshop platform trend: De eerste afbeelding hieronder geeft weer wat de wereldwijde zoektrend is van Shopify over de afgelopen 5 jaar.
Een duidelijke trend waarin Shopify een sterke groei laat zien. Vooral in tijden van Corona COVID-19 laat een explosieve groei zien. Logisch natuurlijk. Veel bedrijven zoeken naar digitale verkoop oplossingen en zoeken dus een goed webshop platform.
IN DE ONDERSTAANDE GRAFIEK IS TE ZIEN WAT DE INTERESSE VAN SHOPIFY IS WERELDWIJD TEN OPZICHTE VAN: MAGENTO, WOOCOMMERCE EN LIGHTSPEED.
SHOPIFY (BLAUW), MAGENTO (GEEL), WOOCOMMERCE (ROOD).
De vergelijking tussen Woocommerce en Shopify
Een aantal belangrijke verschillen op een rij. Dit zodat jij kan kiezen wat het beste bij jouw organisatie past.
Goed om te weten:
Ikzelf heb 5+ jaar ervaring met het gebruik en de bouw van (maatwerk) Woocommerce webshops en Shopify webshops. Ik spreek dus grotendeels uit eigen ervaring. Ik heb mijn voorkeur ontwikkeld in de loop van de jaren, dat is ook de reden dat ik Shopify support en ontwikkeling ben gaan aanbieden. (Dit doen wij inmiddels met een klein team van specialisten) Dit wil niet zeggen dat Woocommerce geen geschikt pakket voor jouw organisatie kan zijn. Met de onderstaande argumenten krijg je hopelijk een beter beeld en kan je een weloverwogen keuze maken.
Online Groei & ambitie
Shopify – Geschikt voor groei en met het SaaS model heb je gegarandeerd een stabiele webshop die internationaal kan worden uitgerold en echt met je meegroeit. Shopify heeft een ecosysteem neergezet wat zich volledig richt op zowel de kleine online onderneming als de multinationals zoals Red Bull US bijvoorbeeld. De grote jongens kiezen voor het geavanceerdere Shopify PLUS met uitgebreide functies en koppel mogelijkheden. Hoewel ook steeds vaker de kleinere high potentials al kiezen voor PLUS.
Hier krijg je meer functies en boven een omzet van 800.000 euro per maand, is Shopify Plus een logische keuze. Ook kan de keuze gebaseerd zijn op functionaliteiten. PLUS biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de checkout pagina aan te passen, uitgebreidere rapportages en uitgebreide Oauth koppelingen in te zetten. Voor sommige e-tailers een must!
Vooral Headless is Shopify PLUS the way to go! Maar daarover meer in een ander artikel.
Woocommerce – Geschikt voor groei maar het kost je relatief veel tijd om dit goed neer te zetten. Met name hosting en het toevoegen van meerdere talen kan een lastige opgave zijn. Het systeem is bij een forse uitbreiding in talen en verkeer vaak een stuk langzamer en hierdoor is betere hosting en optimalisaties in de code vaak een vereiste.
Dit neemt niet weg dat Woocommerce niet geschikt zou zijn voor uitbreiding over de grens. De kosten m.b.t hosting en onderhoud zullen wel harder stijgen dan bijvoorbeeld bij Shopify. Ook met Woocommerce kan je miljoenen euro’s omzet doen per jaar.
Internationalisering (Cross border e-commerce)
Shopify – Multi currency (meerdere valuta) en Multi Lingual (meerdere talen), misschien niet het allersterkste punt van Shopify maar zeker mogelijk met het toevoegen van de juiste applicaties. (Ben je op korte termijn gefocust op internationale expansie, kies dan voor Shopify PLUS en Go Headless.) Zo kunnen klanten worden bediend in hun eigen taal en kan er worden afgerekend in de lokale valuta. Er kan ook gekozen worden om voor ieder land een aparte omgeving neer te zetten, daarmee heb je de mogelijkheid om onderscheid te maken in je product catalogus per land. Dit brengt extra kosten met zich mee. maar voor sommige webwinkels is dit de enige oplossing.
Woocommerce – Redelijk geschikt voor groei over de grens. Het gebruik van bijvoorbeeld WPML is een mogelijkheid (multi talen oplossing). Mijn ervaring is dat dit de omgeving erg zwaar en dus traag maakt. Een betere oplossing is het neerzetten van losse omgevingen naast elkaar, en ieder op een eigen domein. Nadeel is hiervan is wel dat de kosten voor Hosting en het afnemen van meerdere domeinnamen flink kan oplopen. Dit zal je moeten afzetten ten opzichte van je opbrengsten.
B2B & B2C
Shopify – B2B en B2C. Op verschillende manieren kunnen B2B en B2C worden bediend. Zo kan je 2 omgevingen naast elkaar draaien. Of je kan kiezen voor Shopify PLUS en de wholesale module gebruiken. Deze zorgt voor een login screen voor B2B klanten en de interface is zo aangepast dat het bestellen van grotere aantallen producten makkelijk wordt. Dit vanuit 1 backend. Dus geen aparte logins per kanaal. Ook kun je specifieke klant groepen aanmaken met eigen prijzen. Iets wat vaak noodzakelijk is bij een B2B shop. Ook bied Shopify goede integratie mogelijkheden met je WMS (Warehouse management systeem) en/of boekhouding/ERP systeem.
Woocommerce – B2B en B2C. Woocommerce is te gebruiken voor B2B. Het voordeel bij Woocommerce is dat specifieke bedrijfsprocessen (business rules) kunnen worden gebouwd zodat deze goed aansluiten op jouw organisatie. Dit is bij Shopify vanwege de SaaS oplossing in mindere mate mogelijk, daar ben je gebonden aan de Applicatie winkel en of er voor jouw bedrijfssystemen een oplossing bestaat. Woocommerce heeft wel weer het nadeel dat bij grote orders de snelheid erg tegen zal vallen, en dit is vaak het geval bij B2B. Daarnaast is het doen van aanpassingen op de checkout en het toevoegen van bepaalde user accounts een veel gehoord probleem binnen Woocommerce. Er zijn dus betere alternatieven voor Woocommerce B2B.
SEO en vindbaarheid
Shopify – Shopify is misschien niet het slimste jongetje uit de klas als het gaat om SEO. Toch kan je met eigen tools en de applicatie “SEO manager” zorgen dat je goed scoort in de zoekmachines. Het gaat tenslotte om welke content die je maakt en of deze van goede kwaliteit is. Dat heb je zelf in de hand.
Woocommerce – Op het vlak van vindbaarheid is Woocommerce in combinatie met WordPress een sterke speler. Het CMS is geschikt om mooie menu structuren op te bouwen en het creëren van producten en content pagina’s is vaak een fluitje van een cent. Het optimaliseren van SEO is heel goed te doen met het gebruik van de juiste tools. Hierdoor is Woocommerce goed geschikt voor SEO.
Maandelijkse kosten
Shopify is gebaseerd op het SaaS model. Software as a Service. Dit betekent dat je per maand een bedrag betaald voor het gebruik van de software. Dit heeft als voordeel dat je altijd de meest recente versie hebt draaien en dat je dus altijd gebruik maakt van de nieuwste tools en mogelijkheden. Bij opensource oplossingen is het upgraden van je software vaak een aparte kostenpost. Ook zit hosting bij de prijs inbegrepen en het scheelt je de zorg.
Jij kan je bezig houden met het verkopen van je product en Shopify zorgt dat het blijft draaien en biedt je geavanceerde functies. Jij kan je focussen op waar je goed in bent.
Woocommerce: Het gebruik van Woocommerce is gratis. Deze plugin kan je naar eigen wens verbouwen en inrichten. Je hebt duizenden applicaties / plugins tot je beschikking die vaak niet eens geld kosten. Woocommerce is verder meer naar je hand te zetten dan Shopify, aangezien je te maken hebt met Open bron code. (Open source). Het grote nadeel is dat de hosting kosten en updates zelf gedaan moeten worden. Voor het aanpassen en updaten van je webshop zal je een developer / programmeur nodig hebben. Een goede programmeur kost al gauw 90 euro per uur. Een goede hosting partij vraagt al gauw minimaal 200 euro per maand. Ook zijn niet alle applicaties even betrouwbaar en vaak moeten deze worden aangepast om te functioneren binnen jouw webshop. Kortom: Flexibiliteit kan een voordeel zijn maar vergeet niet dat dit kosten met zich mee brengt.
De zogenaamde Total Cost of Ownership is dus vaak lager bij Shopify dan bij Woocommerce als je alles bij elkaar optelt.
Applicaties / plugins
Shopify telt op dit moment meer dan 2000 applicaties die je webwinkel kunnen uitbreiden met mooie functies. Hierdoor kan je je shop binnen een gecontroleerd ecosysteem uitbouwen naar wens. Het nadeel is dat je hiervoor vaak een bedrag per maand betaald, bovenop de standaard maandelijkse kosten. De regel is dan vaak: Als de uitbreiding ( en maandelijkse kosten) het de bezoeker makkelijker maakt om een aankoop te doen, dan is het een nuttige investering. Dit is vaak goed meetbaar.
In het geval van Woocommerce hebben we te maken met een gigantische plugin database. Veel van deze plugins zijn gratis. En veel zijn ook van goede kwaliteit en kunnen je woocommerce winkel echt die handige extra functionaliteit geven. Je kan hierdoor kosten efficient je winkel uitbouwen. Het grote nadeel is wederom de kwaliteit en de problemen die het soms met zich meebrengt. Zo is het advies om een WordPress / woocommerce omgeving niet vol te stoppen met plugins, het zorgt voor een behoorlijk snelheidsverlies.
Marketing mogelijkheden
De marketing mogelijkheden zijn out of the box bij Shopify groots. Je hebt een zeer gebruiksvriendelijk systeem waarmee gemakkelijk extra kanalen kan koppelen zoals Facebook en Instagram. Ook is je product feed relatief simpel te koppelen met Google en zijn je advertentie resultaten goed in te zien vanuit je dashboard. Ook verkopen op Amazon wordt via slimme verbindingen makkelijk gemaakt. Zo betreed je een geheel nieuwe markt vanuit 1 systeem. Het koppelen van email automation tools, zoals die van Active campaign is in een handomdraai gedaan. Resultaat: Waardevolle data inzichtelijk, waar je goed om kan sturen.
Ja, deze mogelijkheden zijn er ook bij het gebruik van Woocommerce. Toch kostte het mij meer geld en tijd om dit voor elkaar te krijgen. Daarmee is de rapportage in Shopify vele malen beter en overzichtelijker. Niet onbelangrijk want op data kan je sturen. En dat is volgens mij wat je wilt als online ondernemer.
Automation
Als we het hebben over automatisering en slimme Artificial intelligence, dan scoort Shopify hoog en telt Woocommerce eigenlijk helemaal niet mee. Met bijvoorbeeld KIT helpt Shopify je met het automatiseren van bepaalde bedrijfsprocessen of workflows. Je kan KIT zien als een virtuele assistent die je informeert over de prestatie van je winkel en bepaalde handeling kan verrichten. Ze geeft tips en kan je advertenties bijvoorbeeld bijsturen of de budgetten ophogen als dat nuttig blijkt. Ze kan automatisch 5 sterren reviews als een advertenties plaatsen op je instagram channel of ze kan je een rapport sturen van de laatste 3 advertenties. Een fantastische tool die echt met je meedenkt. En nog mooier, KIT is gratis. Meer info over KIT
Conclusie
Als je volledig beheer wilt over je omgeving zowel of technisch als design vlak en je hebt voldoende technische kennis en een goede programmeur of bureau aan je zijde, dan kan Woocommerce zeker een goed alternatief zijn.
Maar, ben je op zoek naar een systeem wat meegroeit en op het gebied van personalisatie en automatisering de concurrentie ver vooruit is, dan is Shopify echt de beste keus. Want
- Shopify in veel gevallen onder de streep een goedkoper alternatief is
- Shopify biedt stabiele en snelle hosting die bij de prijs is inbegrepen
- Ik voorzie dat Shopify naast de US ook in Nederland de markt zal veroveren vanwege de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het platform.
Kortom; mijn ervaring is dat je sneller een euro hebt verdient met Shopify dan met Woocommerce.